Uroki mieszkania nad polskim morzem

Bartosz Antos z portalu www.dzialkanadmorzem.pl zaprasza na spacer po wybrzeżu Bałtyku – po Gąskach i Chłopach. Pokaże, jakie są uroki mieszkania nad morzem, zarówno w tych popularnych, jak i mniejszych miejscowościach.

W trakcie poszukiwań idealnego miejsca zarówno na wypoczynek, jak i do zamieszkania na stałe, kierujemy się bardzo różnymi pobudkami. Dla jednych kryterium jest cisza i spokój, bliskość natury, pozostawienie zgiełku dużych miast za sobą. Dla innych z kolei kluczowe jest znalezienie miejsca tętniącego życiem, w którym nie sposób się nudzić. Bardzo często zdarza się również, że szukamy takiego miejsca, które będzie pozwalało nam mieć obie te rzeczy naraz. Takie miejsca wcale nie znajdują się jedynie w sferze naszych marzeń, jeśli wiemy, gdzie szukać odpowiedniej działki – podpowiada Bartosz Antos z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Nie sposób wymienić wszystkich uroków, jakie gwarantuje nam pobyt nad morzem. O tym, że zalet z posiadania własnego kawałka ziemi w okolicach morskich przybywa wraz z każdym nowym dniem przekonali się już i zamożni inwestorzy, i właściciele prywatnych nieruchomości. Oni z uroków i atrakcji polskiego morza mogą korzystać przez cały rok. Beztroski wypoczynek na pięknej plaży, towarzyszący nam na każdym kroku relaksujący szum wody morskiej czy nawet leczniczy wpływ dobroczynnego nadmorskiego powietrza – to tylko kilka z wielu uroków mieszkania nad morzem.

Nie można zapominać także o niezliczonej ilości rozrywek i atrakcji, jakie gwarantują pewne miejsca. Wiele osób noszących się z zamiarem zakupu działki nad morzem boi się tłoku, ścisku i braku prywatności. Nie chce przy tym jednak stracić pełni nadmorskich doświadczeń i pragną mieć plażę i inne atrakcje na wyciągnięcie ręki. Warto w takiej sytuacji przyjrzeć się mniejszym miejscowościom i zbadać, które z nich zarówno odpowiadają naszym własnym potrzebom, jak i mają szansę na dalszy rozkwit w przyszłości. Dlatego właśnie weźmiemy pod lupę dwie miejscowości zlokalizowane niedaleko tętniącego życiem Mielna – Gąski oraz Chłopy.

Gąski oddalone są od Mielna o 9 km, a 10 km dzieli je od zapierającego dech w piersiach jeziora Jamno. To niewielka, letniskowa miejscowość, szczycąca się czystymi, szerokimi plażami. To również wymarzone miejsce na odpoczynek dla osób ceniących spokój i czerpiących satysfakcję z obcowania z naturą. Nieprzerwanie od kilkunastu lat można w Gąskach zaobserwować gwałtowny rozwój. Doszło do rewitalizacji sieci dróg, pojawia się coraz więcej turystycznych ścieżek rowerowych. Powstało tu wiele nowych ośrodków, pensjonatów i kwater oferujących wysoką jakość usług. Nie można ciesząc się urokami Gąsek nie zwiedzić jej znaku rozpoznawczego, czyli latarni morskiej z 1878 r., z której roztacza się niezapomniany widok na wybrzeże i okoliczne miejscowości. Malownicza, spokojna okolica, bliskość morza oraz tak znanego kurortu, jakim jest Mielno, niewątpliwie podnoszą atrakcyjność działek w Gąskach.

Chłopy z kolei są jedną z mniejszych miejscowości w gminie Mielno, ale przy tym także jedną z bardziej oryginalnych i urokliwych. Okolica powinna zainteresować szczególnie turystów szukających odpoczynku od ulicznego zgiełki oraz ludzkiego gwaru. Pozostaje przy tym jednak możliwość szybkiego dotarcia do tętniącego życiem Mielna (podróż samochodem zajmuje raptem 10 minut!). Chłopy to także doskonała opcja dla miłośników aktywnego spędzania czasu – ze względu na malownicze ścieżki dla spacerowiczów, trasy rowerowe. Ogromne tereny zieleni, pola i łąki pozwolą cieszyć się naturą. W Chłopach zlokalizowana jest także przystań rybacka, gdzie możemy kupić świeże ryby oraz wybrać się na rejsy połowowe z lokalnymi rybakami. Szeroka, czysta plaża z pasem wydm otoczona jest sosnowym lasem, który korzystnie wpływa na mikroklimat Chłopów i zdrowie wypoczywających.

Uroków mieszkania nad morzem jest niezmiernie dużo. Warto zatem wybrać taki kawałek ziemi, który zagwarantuje nam każde z nadmorskich doświadczeń – ciszę i spokój oraz dostępność różnorodnych atrakcji na wyciągniecie ręki.

Bartosz Antos – Współzałożyciel i Wiceprezes Saveinvest Sp. z o.o.