Rok 2015

Plany inwestycyjne w gminie Koniusza

Gmina Koniusza w 2015 roku planuje przeznaczyć ponad 2 mln zł na rozbudowę i modernizację gminnej sieci drogowej. Oprócz inwestycji gminnych, władze powiatu przeznaczą na inwestycje drogowe prawie 6 mln zł. Dodatkowe fundusze przeznaczone zostaną także na doświetlenie ulic oraz budowę centrum rekreacyjnego.

Inwestycje drogowe w Gąskach, Sarbinowie i Mielenku

W tegorocznym budżecie gminy Mielno przeznaczono prawie 250 tys. zł na wyremontowanie i odnowienie dróg w miejscowości Gąski. Co więcej, droga powiatowa na odcinku Gąski-Paprotno ma zostać gruntownie przebudowana. Biorąc pod uwagę zarówno rozmiar inwestycji, jak i planowane na nią nakłady finansowe można spodziewać się znacznej poprawy komfortu podróżowania po lokalnych drogach.

Gmina Mielno przeznaczy także w tym roku aż 8 mln złoty na kolejną modernizację ulicy. Po wyremontowaniu i przebudowie ulicy Nadbrzeżnej w Sarbinowie przyszedł czas na zmianę wyglądu ulicy Południowej. Jedna z głównych ulic Sarbinowa także ma zyskać na funkcjonalności oraz zapewnić komfort i bezpieczeństwo dla mieszkańców oraz turystów.

Gmina Mielno przeznaczyła w tym roku również znaczne środki na rozwój infrastruktury w miejscowości Mielenko. Najważniejszą inwestycją dla mieszkańców i turystów oraz wczasowiczów będzie przebudowa ul. Brzozowej, a wraz z nią budowa przejścia na pobliską plażę. Łączny koszt inwestycji ma wynieść ok. 320 tys. zł.

Ustka w 2015 roku postawi na aktywny wypoczynek

Gmina Ustka wychodząc naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców oraz turystów i wczasowiczów, którzy preferują aktywny wypoczynek, przeznaczy część środków na inwestycję w rozwój ścieżek rowerowych. Nie bez znaczenia był również fakt, że przez gminę, w tym Wytowno, przebiega popularny, międzynarodowy szlak rowerowy R- 10.

W ramach zaplanowanego projektu przewiduje się działania takie jak: stworzenie szlaku rowerowego o wysokim standardzie nawierzchni, pełnej infrastruktury towarzyszącej i oznakowania oraz połączenie najbardziej atrakcyjnych miejsce regionu, promocję, opracowanie map i wiele innych.

***

Ustka zmienia się nie do poznania

Usteccy samorządowcy dokonali bilansu 10-lecia w Unii Europejskiej. Fundusze z UE Ustka wydała w bardzo przemyślany sposób, przede wszystkim na modernizację dróg, rozwój turystyki oraz ochronę środowiska. Za ponad 4 mln zrewitalizowano starą część miasta i Promenadę Nadmorską. Za podobną kwotę nad kanałem portowym zbudowano, jedyną taką w Polsce, ruchomą kładkę dla pieszych.

***

Nowy, wielofunkcyjny obiekt rekreacyjno-sportowy w Gąskach

W miejscowości Gąski zakończono inwestycję polegającą na budowie obiektu parterowego przeznaczonego do zadań związanych ze sportem i rekreacją. Łączny koszt tej inwestycji wyniósł ponad 600 tys. zł. Budynek posiada m. in: dwie szatnie dla piłkarzy oraz jedną dla sędziów, salę konferencyjną przeznaczoną do szkoleń oraz wykorzystania podczas imprez okolicznościowych.

***

Budowa domków letniskowych bez zbędnych formalności!

Nowelizacja prawa budowlanego, która weszła w życie 28 czerwca 2015 r., zakłada, że 35mkw domek letniskowy przeznaczony pod rekreację można budować bez konieczności uzyskiwania pozwolenia na budowę. Ta i wiele innych, korzystnych zmiany w prawie zdecydowanie ułatwią proces inwestycyjny oraz zwiększają możliwości zabudowy danych nieruchomości.

***

Polepszy się dojazd do Krakowa – wzrosną ceny działek w okolicznych miejscowościach

Miasto Kraków na lata 2017 – 2018 zaplanowało inwestycję polegającą na przebudowie al. 29 Listopada. Aleje są jedną z bardziej ruchliwych dróg w Krakowie i jej przebudowa, w tym zwiększenie przepustowości, na pewno wpłynie pozytywnie na komfort oraz czas dojazdu.

Zwiększenie dostępności komunikacyjnej jest korzystne nie tylko dla samych mieszkańców, ale i dla inwestorów, którzy planują zakup działek w okolicach podmiejskich. Skrócenie czasu dojazdu z centrum Krakowa wpłynie na wzrost cen takich nieruchomości.

***

Słupsk i Ustka świętują! Wyniki rankingu „Europejski Samorząd”

Ogłoszono wyniki rankingu “Europejski samorząd” przygotowywanego przez gazetę Rzeczpospolitą. Gmina Słupsk zajęła II miejsce w Polsce wśród gmin wiejskich! III miejsce przypadło Ustce!

Gminy doceniono za sprawne zarządzanie pozyskiwanymi środkami, ogólną sytuację finansową oraz innowacyjność (w tym np. dostęp do spraw urzędowych przez Internet, serwisy internetowe czy rozwiązania mobilne).

Już od kilku lat gminy te są notowane w czołówce wszelakich rankingów oceniających sprawność zarządzania. Cieszy fakt, że samorządy te stawiają na inwestycje oraz odznaczają się dużą gospodarnością.

Zmiana studium gminy Międzylesie

Gmina przystąpiła do zmiany Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Miasta i Gminy Międzylesie.

Zmiany będą dotyczyć całego obszaru gminy w jej granicach administracyjnych. Zmiana studium jest pierwszym i podstawowym krokiem w celu przekształcenia całego terenu, szczególnie imponujących i wykazujących duże szanse rozwoju terenów rolnych.

Smołdzino z dodatkowym dofinansowaniem

Gmina Smołdzino dzięki zaangażowaniu władz oraz lokalnej społeczności pozyskała dodatkowe środki na inwestycje. Przy aktualnym budżecie na poziomie 13,5 mln zł, kwota dofinansowania gminy może osiągnąć nawet poziom 10,5 mln zł. Wykorzystanie tych środków w całości na inwestycje znacząco wpłynie m. in. na jakość infrastruktury we wszystkich miejscowościach gminy.

S11 z dofinansowaniem – nad morze dostaniemy się jeszcze szybciej

Droga S11 łącząca Koszalin z Katowicami to jedna z najważniejszych inwestycji, które usprawnią dojazd nad morze.

S11 zostało wpisane do Programu Budowy Dróg i Autostrad i pod koniec 2023 inwestycja ta w całości będzie już zakończona.

To dobra wiadomość dla wszystkich osób mieszkających wzdłuż tej trasy – zwłaszcza dla Poznania oraz Katowic, które uzyskają szybki i wygodny dojazd nad morze. Dzięki połączeniu S10 również mieszkańcy Warszawy skrócą czas dojazdu w okolice Koszalina i tutejszych nadmorskich miejscowości.

***

Mielno miastem już od 2017 r.?

Mielno stara się, aby od 1 stycznia 2017 r. uzyskać status miasta.

Starania władz Mielna nie wynikają jedynie z chęci podniesienia statusu miejscowości, ale są głównie motywowane szansą na zwiększenie otrzymywanych środków. Gmina aktualnie posiada status gminy wiejskiej, stąd ma zablokowaną możliwość starania się o fundusze przeznaczone dla miast. Zmiana statusu otworzy również tę drogę pozyskiwania środków na inwestycje.

Lodowisko nad morzem?

Gmina Ustka zakupiła lodowisko, które będzie służyć łyżwiarzom nawet podczas dodatniej temperatury.

Lodowisko będzie początkowo zlokalizowane przy ul. Darłowskiej, przy Centrum Kultury. Będzie miało powierzchnię około 600 metrów kwadratowych.

***

Przez pola i łąki do Bałtyku

4 grudnia 2015 r. w Będzinie dokonano otwarcia trasy pieszo-rowerowej „Przez łąki i pola do Bałtyku: Będzino, Komory, Będzino Kolonia, Będzinko, Sarbinowo”.

„To doskonała oferta zarówno dla miłośników krótkich, rekreacyjnych wycieczek, jak i pasjonatów dłuższych wypraw. Zarówno rowerzyści jak i piechurzy z pewnością docenią zróżnicowanie ukształtowania terenu – i co istotne także krajobrazu” – zapewniają realizatorki projektu.

Trasa przebiega przez malownicze tereny pól i łąk, kończy się w nadmorskiej miejscowości Sarbinowo. Całkowita długość trasy wynosi 9,9 km.

***

Wielopoziomowy parking w Ustce coraz bliżej!

Inwestycja wyczekiwana przez wszystkich jest o krok bliższa od realizacji. Miasto Ustka postanowiło poszukać prywatnego inwestora, który podejmie się wybudowania wielopoziomowego parkingu wraz z niezbędną infrastrukturą. Zrealizowana inwestycja pozwoliłaby na wygodniejsze i przyjemniejsze spędzanie czasu w Ustce – dojazd do plaży, nawet w najcieplejsze dni wakacji, byłby znacznie ułatwiony.