Pieniądze z 500+: oszczędzać czy inwestować? Część pierwsza

Wielu rodziców zastanawia się, jak oszczędzać lub w co zainwestować środki z programu Rodzina 500+, by zadbać o przyszłość finansową swoich dzieci. Robert Tomaszewski z portalu www.grunttozysk.pl podpowiada: inwestujmy w takie aktywo, które oprócz tego, że zagwarantuje zysk, może zostać także wykorzystane przez dzieci w przyszłości – czyli w ziemię.

Program Rodzina 500+, jak zapewniają jego twórcy, to długofalowe wsparcie finansowe, które ma pomóc w pokryciu wydatków związanych z wychowywaniem dzieci. Kwota 500 zł „dla drugiego i kolejnego dziecka” będzie wypłaca regularnie co miesiąc, aż do uzyskania przez nich pełnoletniości. Rodziny o niskich dochodach mogą liczyć także na wsparcie dla pierwszego i jedynego dziecka – pod warunkiem, że spełnią odpowiednie kryterium dochodowe.

Wielu rodziców nie chce wydawać tych środków ani na bieżące sprawy konsumpcyjne, ani mówiąc ogólnie, na poprawienie domowego budżetu. Pragnie przeznaczyć je w zamian na zabezpieczenie przyszłości swoich pociech, na ich lepszy start w dorosłe życie. Zaczynają się więc zastanawiać, która opcja – oszczędzanie czy inwestowanie – będzie bezpieczniejsza i która pomoże dodatkowo pomnożyć środki, by zadbać o przyszłość finansową dzieci. Nieustannie zadają sobie pytania: gdzie i jak oszczędzać? W co możemy bezpiecznie inwestować? Jak inwestować bez ryzyka, ale z zyskiem?

Wielu rodziców dochodzi wtedy do wniosku, że samo oszczędzanie może okazać się niewystarczające. Odkładanie środków z 500+ „do skarpety” rocznie pozwoli zgromadzić 6 000 zł (przy optymistycznym założeniu, że uda nam się regularnie odkładać całą kwotę, a nie przeznaczać jakiejś jej części na bieżące wydatki). Natomiast odkładając miesięcznie 500 zł przez 18 lat zgromadzimy dla swoich dzieci 108 000 zł. To zdecydowanie za mało, abyśmy mogli spać spokojnie i nie martwić się o przyszłość dzieci – podkreśla Robert Tomaszewski z portalu www.grunttozysk.pl. Szukamy więc innej formy –  rozważamy kolejny popularny sposób na gromadzenie dodatkowego kapitału, czyli odkładanie środków na lokacie. Spójrzmy znów na liczby i rozpatrzmy tę kwestię w okresie 6 lat – zanim dziecko osiągnie pełnoletność możemy bowiem zmienić sposób lokowania kapitału i wybrać najlepszą w danym momencie opcję. W ciągu wspomnianych 6 lat,  przy oprocentowaniu 1,5%, odkładanie na lokacie da nam kwotę 37 355 zł, a same odsetki sięgną 1355 zł, po uwzględnieniu 19% podatku Belki, który wyniósł w tym przypadku 318 zł.

Skoro żadna z tradycyjnych form oszczędzania nie okazała się satysfakcjonująca decydujemy się na zainwestowanie pieniędzy z 500+. Tu znów pojawia się w głowach rodziców seria pytań: gdzie zacząć inwestować? W co inwestować z niewielkim kapitałem początkowym? Jak bezpiecznie i z zyskiem inwestować małe kwoty? Odpowiedzi (nie tylko) na te pytania dostarczy kolejny wpis. Zapraszamy do lektury!

Robert Tomaszewski
    Prezes Saveinvest