Pieniądze z 500+: oszczędzać czy inwestować? Część druga

W poprzednim wpisie Robert Tomaszewski z portalu www.grunttozysk.pl zanalizował najpopularniejsze metody oszczędzania i inwestowania, na jakie decydują się rodzice z myślą o zabezpieczeniu przyszłości finansowej swoich dzieci. W tej części odpowie na pytanie: jak i w co bezpiecznie oraz z zyskiem inwestować małe kwoty.

W poprzednim wpisie udowodnione zostało, że tradycyjne formy oszczędzania, „odkładanie do skarpety” i lokowanie na lokatach środków z programu 500+, nie przyczynią się w znacznym stopniu do zabezpieczenia przyszłości finansowej naszych dzieci. Skoro żadna z tradycyjnych form oszczędzania nie okazała się satysfakcjonująca warto poszukać innych rozwiązań – bezpiecznych, zyskownych i dopasowanych do naszych indywidualnych potrzeb.

Gdy spojrzymy na statystyki jednym z niewielu aktyw, które nawet w czasach kryzysu nie notowało strat, są nieruchomości ziemskie. Dla przykładu: nieruchomości rolne w ciągu 12 lat zyskały na wartości aż 617% – informuje Robert Tomaszewski z portalu www.grunttozysk.pl.  Przy odkładaniu pieniędzy z myślą o zabezpieczeniu przyszłości dzieci wielu rodzicom zależy przede wszystkim na bezpieczeństwie. A najbezpieczniejszą formą lokowania oszczędności w czasach kryzysu, zdaniem aż 40% ankietowanych, jest właśnie posiadanie nieruchomości (źródło: Deutsche Bank PBC, badanie Homo Homini).

Tu mogą pojawić się zastrzeżenia – jak zatem zacząć inwestować w nieruchomości, skoro mamy do dyspozycji niewielki kapitał (500 zł miesięcznie), a inwestycje w działki kojarzą się nam głownie z dużymi nakładami początkowymi? Nic bardziej mylnego – istnieje obecnie na rynku kilka innowacyjnych metod inwestowania w nieruchomości gruntowe, które przeznaczone są dla każdego. Wśród nich jest m.in. program Grunt To Zysk: Inwestuj Oszczędzając, który umożliwia zakup atrakcyjnych nieruchomości ziemskich za ułamek ich ceny – nawet od 500 zł miesięcznie. Taka forma jest zdecydowanie bardziej mobilizująca do rzeczywistego odkładania środków, niż wspomniana powyżej lokata, z której w każdej chwili można wyjąć środki i przeznaczyć na cel inny niż ten, który przyświecał nam na początku, czyli zabezpieczenie przyszłości dzieci. Zakup działki odbywa się bez pośrednictwa banków, nie jest formą kredytu, ani pożyczki, a w przeciwieństwie do m.in. lokat, nie musimy obawiać się odsetek. Na przyszłość naszych dzieci przeznaczana będzie całość środków z programu 500+, ponieważ inwestujemy w konkretną, namacalną wartość jaką stanowi działka, a nie jedynie udział w danym funduszu. Dodatkowo, lokujemy pieniądze w najbezpieczniejszy sposób w jaki jest to obecnie możliwe – ziemia od wielu lat nie zanotowała start, przynosi swoim właścicielom bardzo zadowalające zyski.

Inwestycja w nieruchomości ziemskie sprawi, że dzieci wejdą w dorosłe życie z wieloma możliwościami – będą mogły nieruchomość odsprzedać (i te środki przeznaczyć na zakup mieszkania, czy sfinansowanie własnych studiów), na niej prowadzić swój biznes lub po prostu zamieszkać we wspaniałym miejscu, które dostali od rodziców. Bezpieczeństwo gwarantowane jest aktem notarialnym i księgą wieczystą, a fakt, że ziemia jest dziedziczona, stanowi dodatkowe zabezpieczenie nawet dla naszych wnuków!

Rodzice pragnący zadbać o przyszłość swoich dzieci już nie muszą wybierać pomiędzy oszczędzaniem a inwestowaniem! Jak widać są jeszcze bezpieczne formy inwestowania, nawet niewielkich środków z programu 500+, które gwarantują zysk i bezpieczeństwo.

Robert Tomaszewski
    Prezes Saveinvest