Nadmorskie atrakcje, których nie może pominąć żaden turysta!

Jakie są najciekawsze atrakcje turystyczne nad naszym morzem? Po miejscach, których nie powinniśmy minąć obojętnie w trakcie wypoczynku nad Bałtykiem oprowadzi nas Bartosz Antos z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Podróż przez najciekawsze atrakcje turystyczne nad naszym morzem rozpoczniemy w Mielenku, miejscowości położonej na zachodniej części wybrzeża Morza Bałtyckiego. To właśnie tutaj, oprócz spokoju i możliwości obcowania z nienaruszoną przez człowieka przyrodą, zaznamy uciech z pięknej, szerokiej, drobnoziarnistej plaży, wzdłuż której biegnie gęsty i zapierający dech w piersiach las. Malowniczych widoków dostarczy niewątpliwie także znajdujące się nieopodal Jezioro Jamno, które zadowoli pasjonatów bardziej aktywnych form spędzania wolnego czasu nad wodą – znajduje się tam m.in. wypożyczalnia sprzętu wodnego.

Mielenko zlokalizowane jest w pobliżu znanego i uwielbianego przez turystów kurortu w Mielnie. Warto dostać się tam aleją, wzdłuż której biegną ok. 150-letnie lipy. Ta ponad dwukilometrowa trasa otoczona historycznymi i okazałymi drzewami dostarczy nam pięknych widoków, których na pewno na długo nie zapomnimy. Warto w tym miejscu przypomnieć, że od stycznia 2017 r. Mielno uzyskało status miasta, co umożliwiło m.in. staranie się o dodatkowe pieniądze i korzystanie z unijnych programów przez lokalnych przedsiębiorców. Planowane, liczne inwestycje swoim zakresem dorównują tym przeprowadzanym m.in. w Świnoujściu czy Międzyzdrojach. Dzięki takim przedsięwzięciom zarówno Mielno, jak i sąsiadujące z nim miejscowości, staną się jeszcze bardziej prestiżowe i przyciągną tłumy turystów – zapewnia Bartosz Antos z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Nie tylko sędziwe lipy wiodące z Mielenka do Mielna pozwolą nam na „przeniesienie się w czasie”. Podobnych odczuć dostarczy odtworzone w Mielnie Grodzisko Słowiańskie, pochodzące z przełomu IX i X wieku, zlokalizowane na skraju lasu Koszalińskiego Parku Nadmorskiego. Grodzisko otoczone jest fosą, jego powierzchnia wynosi ok. 290 metrów kwadratowych. Oprócz walorów widokowych to miejsce to także skarbnica wiedzy – odbywają się tam niezwykle ciekawe prelekcje specjalistów i pasjonatów historii oraz inscenizacje historyczne. Oczywiście największą atrakcją w Mielnie jest urzekająca, czysta, bezkresna, drobnoziarnista plaża, wokół której znajdziemy mnóstwo punktów gastronomiczno-handlowych oraz imponująca, biegnąca wzdłuż tej plaży, promenada spacerowa. Przy wejściu na plażę wita nas Pomnik Morsa – to właśnie w Mielnie co roku odbywa się największy zlot morsów w Polsce. Warto także poszukać w mieście innego, sławnego pomnika, czyli pomnika Jelenia.

Z Mielna w ok. 10 min. dostaniemy się samochodem także do innej, niezwykle urokliwej miejscowości, która bardzo dynamicznie się rozwija i zyskuje na prestiżu. Chłopy, bo to o nich mowa, poprzez malownicze ścieżki dla spacerowiczów, trasy rowerowe i otaczające nas zewsząd tereny zieleni dostarczą sporo okazji do aktywnego wypoczynku. To także szansa na odwiedzenie zmodernizowanej i imponującej przystani rybackiej, gdzie podpatrzymy pracę rybaków i kupimy świeżo złowioną rybę. Szeroka i czysta plaża, otoczona sosnowym lasem, jest na pewno dużo mniej zatłoczona niż wspomniana powyżej plaża w Mielnie. Chłopy poszczycić się mogą także nowym molo spacerowym (jego budowa przekroczyła 5 mln zł), które cieszy się niemałym zainteresowaniem wczasowiczów – ze względu na piękne widoki, jakie można z niego podziwiać.

Wymieniliśmy jedynie kilka z bardzo zróżnicowanych atrakcji turystycznych, które warto odwiedzić w trakcie pobytu nad morzem. Otoczenie bezkresnej wody i plaż sprawia, że czujemy się odprężeni. Atrakcje turystyczne z kolei gwarantują, że w czasie odpoczywania nigdy nie zaznamy poczucia nudy i bezczynności. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób marzy o kawałku ziemi właśnie w okolicach nadmorskich – by móc cieszyć się tymi wrażeniami przez cały rok. Wiele z przywołanych tu miejscowości posiada jeszcze wolne działki, które czekają na swoich właścicieli – może warto zatem zrealizować swoje marzenia o własnym domku przy pięknej plaży?

Bartosz Antos
    Wiceprezes Saveinvest