Kto nie chciałby dostać od swoich rodziców kawałka ziemi – czyli jak przy pomocy 500+ zagwarantować dzieciom dobry start w życie?

Inwestowanie małych kwot (przykładowo tych uzyskiwanych z programu 500+) może okazać się niezwykle zyskowne! Kluczowy jest wybór odpowiedniej strategii inwestycyjnej. Jak udowodni nam zaraz Bartosz Antos z portalu www.grunttozysk.pl, to właśnie odpowiednia inwestycja w kawałek ziemi na własność zadba zarówno o bezpieczeństwo, jak i o przyszły zysk dla nas i dla naszych dzieci.

Wielu ekspertów i analityków rynkowych przekonuje, że najatrakcyjniejszym sposobem lokowania kapitału są inwestycje dokonywane na rynku nieruchomości – konkretnie zakup ziemi. Podobnie myśli także aż 65,6 proc. Polaków – według nich najlepszym zabezpieczeniem finansowym na przyszłość jest posiadanie nieruchomości (źródło: Badanie Homo Homini). Grunty, w przeciwieństwie do przykładowo mieszkań nie wymagają od nas nieustannej uwagi i nadzoru, a koszty ich utrzymania są bliskie zera. W przypadku ziemi, o jej zarządzaniu i sposobach wykorzystania swobodnie decydują jej właściciele, a nie instytucje – jak odbywa się to w przypadku polis, lokat i innych usług. Co więcej nieruchomości ziemskie są dziedziczone – mamy wiec pewność, że naszym pociechom „coś po nas zostanie”. Grunty rolne to namacalne dobro, które oprócz poczucia bezpieczeństwa, odznaczają się imponującym wzrostem na wartości (617 % wzrostu w ciągu 12 lat).

Posiadanie własnego kawałka ziemi to także wiele możliwości! Dzieci będą mogły zamieszkać na stałe lub wypoczywać we wspaniałym miejscu, które dostali od rodziców, albo na niej prowadzić własny biznes. Mogą ją odsprzedać – ceny ziem nieustannie, systematycznie i stabilnie wzrastają, ponieważ ziem nie da się „doprodukować”, a tych naprawdę wartościowych jest ograniczona ilość. Warto także pamiętać, że sprzedaż gruntu po 5 latach jest zwolniona z 19% podatku dochodowego („podatku Belki”) – informuje Bartosz Antos z portalu www.grunttozysk.pl. Jak widać ziemia pozwoli o wiele łatwiej rozpocząć im dorosłe życie. Kto nie chciałby dostać od swoich rodziców zabezpieczenia w postaci ziemi?

Jaki grunt zatem wybrać z myślą o przyszłości naszych pociech? Wybierajmy nieruchomości o jasnym stanie prawny i zwracajmy szczególną uwagę na ich lokalizację. Tylko odpowiednio wyselekcjonowana ziemia zagwarantuje nam i naszym dzieciom dużą stopę zwrotu. W przypadku brania pod uwagę lokalizacji, w cenie są przede wszystkim działki nad morzem lub w rejonach górskich. Tu warto nadmienić, że działka z walorami turystycznymi i widokowymi „odwdzięczy się nam” niemal od razu! To nie tylko inwestycja z myślą o przyszłości, ale także możliwość spędzania tam wolnego czasu z dorastającymi pociechami. Będzie to więc miejsce przepełnione wspomnieniami z dzieciństwa.

Wiemy już, że najlepiej o przyszłość naszych dzieci zadba ziemia, ale czy można inwestować w nieruchomości małe kwoty? Mówimy przecież o inwestycjach rzędu 500 zł miesięcznie. Warto przedstawić tu nowatorską metodę inwestowania, w której przyszli właściciele nabywają na własność starannie wyselekcjonowany grunt rolny o dużym potencjale wzrostu – na raty, bez odsetek i banków. Jak się to odbywa?

Miesięczne, nieoprocentowane wpłaty wynoszą właśnie 500 zł – od pierwszej wpłaty na kupujących pracuje grunt o znacznie wyższej wartości dzięki mechanizmowi dźwigni finansowej. Z wybranej działki można korzystać już od pierwszej wpłaty – inwestujemy bowiem w namacalne dobro, w konkretny kawałek ziemi, a nie przykładowo w fundusz inwestujący w nieruchomości. Bezpieczeństwo transakcji gwarantuje podpisanie aktu notarialnego, możliwość wglądu do księgi wieczystej oraz porady specjalistów na każdym etapie inwestycji.

Mniejszy wkład własny wcale nie wiąże się tu z koniecznością zaciągania kredytu. Oznacza to, że nie jest wymagana żadna dodatkowa dokumentacja, np. zaświadczenie o zarobkach – zabezpieczeniem zapłaty jest sprzedawana działka. Istnieje także możliwość odsprzedania gruntu w dowolnym momencie inwestycji, czy nawet elastyczne zawieszenie płatności „rat”. W czasie, kiedy działka jest „spłacana” (czyli w okresie 5-7 lat, a nie jak w przypadku kredytu hipotecznego aż 30!) to fachowcy zajmują się jej przekształceniem i uzbrojeniem, co jeszcze bardziej podnosi jej wartość.

System dokonywania comiesięcznych wpłat na poczet wymarzonego gruntu mobilizuje do tego, żeby rzeczywiście oszczędzać (przykładowo z lokaty możemy w każdej chwili pieniądze wyciągnąć i przeznaczyć je na inny cel). Dodatkowo dla beneficjentów programu 500+ przygotowano preferencyjne warunki, dopasowane do indywidualnych potrzeb przyszłych Klientów. Jak widać inwestowanie niewielkich kwot z zyskiem jest możliwe!

Bartosz Antos – Współzałożyciel i Wiceprezes Saveinvest Sp. z o.o.