Jeśli narty to tylko… w Czarnej Górze!

Czarna Góra to jeden z najlepszych ośrodków narciarskich w Polsce, który zadowoli zarówno początkujących, jak i tych doświadczonych narciarzy. To także miejsce, które cały czas się rozwija i w którym nieustannie przybywa coraz to nowych atrakcji – urozmaicających wypoczynek w zimie i w lecie. O tym, dlaczego warto odwiedzić Czarną Górę i jak jej rosnąca popularność wpływa na okoliczne miejscowości opowie Bartosz Antos z portalu www.dzialkiwgorach.pl.

Nikogo nie powinno dziwić, że prawdziwa perełka na turystycznej mapie Polski od jakiegoś czasu stale zyskuje na popularności i jest pozycją obowiązkową na liście każdego miłośnika sportów zimowych.

Zlokalizowana na Dolnym Śląsku Czarna Góra, bo to o niej mowa, posiada świetnie przygotowane stoki narciarskie (ponad 10 km tras narciarskich i system wyciągów o przepustowości 10 tys. os./h), szkołę narciarską, funparki oraz, cieszący się niesłabnącym zainteresowaniem, snowpark. W samym tylko sezonie Czarną Górę odwiedza blisko 200-250 tys. osób. Stale modernizowane trasy o różnych stopniach trudności zadowolą zarówno początkujących, jak i tych doświadczonych narciarzy. Na najmłodszych z kolei czekają trasy o długości od 200 m. Tu każdy miłośnik sportów zimowych znajdzie coś dla siebie.

Jedno jest pewne, w trakcie zimowego szaleństwa na stokach w Czarnej Górze nikt nie będzie się nudził. Co więcej, jest ona atrakcyjna także poza sezonem – w lecie można udać się na Czarną Górę korzystając z dwóch różnych i malowniczych pieszych szlaków, a na samym szczycie można wspiąć się na 14 metrową wieżę widokową. Co więcej, okolice Czarnej Góry słyną z popularnych tras rowerowych o różnym stopniu trudności. Na pasjonatów kolarstwa zjazdowego czekają 3 specjalnie przygotowane trasy, w tym jedna zaliczana do najtrudniejszych w Polsce (odbywały się na niej mistrzostwa Polski w downhillu). Otoczenie gór i lasów, świeże i orzeźwiające górskie powietrze to świetna okazja, by spożytkować drzemiące w nas pokłady energii!

Urlop w górach to nie tylko długie, aktywne godziny spędzone na stokach. Dlatego Czarna Góra przyciąga także wieloma innymi atrakcjami turystycznymi, stanowiącymi alternatywną formę wypoczynku – pojawiają się m.in. ekskluzywne strefy spa, baseny, korty tenisowe czy boiska wielofunkcyjne, które sprawdzą się idealnie w lecie.

Cały region Dolnego Śląska jest jednym z najszybciej rozwijających się w Polsce – należy wymienić chociażby zaplanowaną budowę dróg ekspresowych S3 (Sulechów – Legnica, Legnica – Bolków) i S5 (Korzeńsko – Wrocław) oraz budowę obwodnicy Kłodzka. Wszystko to decyduje o niezwykle szybkim rozwoju ekonomicznym i infrastrukturalnym danego regionu, co szacuje się, że doprowadzi w przyszłości do zwiększenia, już i tak imponującego, ruchu turystycznego – zapewnia Bartosz Antos z portalu www.dzialkiwgorach.pl. Nieustanny, dynamiczny i pomysłowy rozwój regionu sprawił, że zainteresowanych inwestorów, zarówno początkujących jak i tych zamożnych, nieustannie przybywa. To wszystko przekłada się na rozkwit okolicy – przykładowo poprawia się standard baz hotelowych (w ostatnich kilku latach Czarna Góra zainwestowała w same parkingi oraz hotele ok 10 mln zł).

Jak widzimy wraz z wzrostem popularności Czarnej Góry przybywa nowych pomysłów inwestycyjnych, sposobów na uczynienie jej jeszcze atrakcyjniejszej dla odwiedzających. To wszystko przełożyło się także na wzmożenie zainteresowania sąsiadującymi miejscowościami wśród inwestorów i osób szukających własnego, prywatnego kawałka ziemi. Szczególnie wart uwagi jest urokliwy Jaworek w gminie Międzylesie, w sąsiedztwie Czarnej Góry oraz malowniczego Międzygórza, którego niezwykła lokalizacja stanowi gwarancję bliskości różnorodnych atrakcji, niezakłóconego spokoju oraz pięknych widoków….

Bartosz Antos
    Wiceprezes Saveinvest