Jaki domek letniskowy nad morzem?

Po wybraniu naszej wymarzonej działki nad morzem pora zastanowić się, jaki domek rekreacyjny spełni nasze oczekiwania i będzie odpowiedni dla potrzeb reszty domowników. Kilku cennych porad dotyczących typów domków letniskowych oraz formalności obowiązujących przy ich budowie udzieli Robert Tomaszewski z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Gdy wybraliśmy już naszą wymarzoną działkę nad morzem pora zastanowić się: jaki domek rekreacyjny sprosta naszym potrzebom i wymaganiom. Bierzmy pod uwagę przede wszystkim funkcjonalność i wygodę, upewnijmy się, że dopasowany będzie on w pełni do naszych potrzeb – zarówno jeśli chodzi o relaks, jak i estetykę.

Pamiętajmy, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa budowlanego wolnostojące parterowe budynki rekreacji indywidualnej wybudujemy bez pozwolenia na budowę. Powierzchnia takiego obiektu nie może przekroczyć 35 mkw (na 500 mkw powierzchni działki przypadać może jeden taki budynek) oraz jego obszar oddziaływania musi w całości zamknąć się na naszej działce.

Jednym z najpopularniejszych domków rekreacyjnych, na którego budowę decydują się właściciele nadmorskich gruntów są drewniane domki w konstrukcji szkieletowej – parterowe lub, dla planowanej większej liczby odwiedzających, z poddaszem. Tzw. dom kanadyjski jest prosty do zaprojektowania, jego wykonanie nie wymaga długotrwałych prac (budowa pod klucz zajmie raptem kilka miesięcy), jest energooszczędny i bezpieczny dla rodziny. W wielu przypadkach istnieje możliwość adaptacji typowo „letniej rezydencji” na obiekt o przeznaczeniu całorocznym.

A może przy projektowaniu wymarzonego, własnego nadmorskiego raju skusimy się na domek bardziej….historyczny? Niezwykle popularne jest bowiem stylizowanie domków wypoczynkowych na zabytkowe budynki o konstrukcji szachulcowej (drewniana struktura szkieletowa), które zagościły nad polskim wybrzeżem już w wieku XIX. Te oryginale i zabytkowe domy wykonane w takiej konstrukcji podziwiać możemy m.in. w Mielenku, Chłopach czy na usteckiej Starówce. Teraz także i my mamy możliwość stworzenia własnego, prawie historycznego, domku w charakterystyczną biało-czarną kratę. Zachwycają one swoim niepowtarzalnym i zapadającym w pamięć stylem, nie tracąc jednak przy tym na wygodzie i funkcjonalności – zapewnia Robert Tomaszewski z portalu www.dzialkanadmorzem.pl. Zabytkowo wyglądający dom z zewnątrz, możemy nadal zaaranżować bardzo nowocześnie wewnątrz. Tradycja miesza się z niesamowitym urokiem takich domków. Wszystko to zapewnia wspaniały klimat, który zauroczy naszych znajomych, a my i nasza cała rodzina wreszcie mamy własne miejsce niezakłócanego wypoczynku, beztroskiego relaksu!

Bardzo popularną alternatywę dla przedstawionych powyżej rozwiązań stanowią także domki holenderskie – najtańsze ze wszystkich typów rekreacyjnych domków nad morzem. Obecnie na rynku dostępnych jest bardzo dużo zróżnicowanych ofert, które mają do zaproponowania całe mnóstwo wariantów aranżacji jego wnętrza – wiele spośród nich oferuje także pełne wyposażenie domku holenderskiego.

Mamy do dyspozycji całą naszą działkę nad morzem – nie zapomnijmy więc, że na nasze pomysły aranżacyjne czeka także teren wokół domu! Możemy postawić tam grilla, zbudować plac zabaw dla dzieci, zorganizować miejsce na ognisko czy nawet stworzyć własny, prywatny basen. Możliwości są nieskończone!

Robert Tomaszewski
    Prezes Saveinvest