Jak wybrać idealną działkę w górach?

Wszyscy doskonale wiemy, jak istotna jest lokalizacja naszej wymarzonej ziemi. Zdecydowaliśmy się zatem na zakup takiego gruntu, który odznaczać się będzie walorami widokowi i turystycznymi. O tym, dlaczego warto przyjrzeć się nieruchomościom w „mniejszych” i „mniej popularnych” miejscowościach oraz co brać pod uwagę przy ich selekcji opowie Bartosz Antos z portalu www.dzialkiwgorach.pl.

Co sprawia, że w trakcie poszukiwań właśnie natrafiliśmy na idealną działkę? Obojętnie, czy planujemy przeznaczyć zakupiony grunt na prywatne cele mieszkalno-rekreacyjne, czy ma on służyć do prowadzenia inwestycji lub mamy zamiar odsprzedać go w przyszłości – zawsze przy wyborze jednym z kluczowych aspektów będzie jego lokalizacja. To, czy mamy do czynienia z atrakcyjną okolicą, szczególnie z walorami turystycznymi lub krajobrazowymi (morze, góry, jeziora), niejednokrotnie przesądza o powodzeniu wszystkich wymienionych powyżej przedsięwzięć.

Tu oczywiście pojawia się problem – nieruchomości w takich lokalizacjach są „łakomym kąskiem”, ich ceny są mocno wygórowane, a te najlepsze już zostały zajęte. Dlatego warto poszukać idealnej i wymarzonej działki w mniejszych miejscowościach. Wbrew powszechnemu mniemaniu, ziemi pod planowaną inwestycję (lub pod zabudowę mieszkaniową) wcale nie należy szukać w „obleganych” i popularnych miejscowościach, ale w rejonach, które szanse rozkwitu maja dopiero przed sobą – przekonuje Bartosz Antos z portalu www.dzialkiwgorach.pl.

Popularne miejscowości przestały gwarantować upragniony odpoczynek, co odstrasza wielu z potencjalnych turystów. Zniechęceni zostali także inwestorzy – prestiżowe okolice bardzo często oznaczają bowiem dla potencjalnych przedsiębiorców brak możliwości wyboru dogodnej działki pod inwestycję o jasnym statusie prawnym. Grunty nie dość, że są, krótko mówiąc, przebrane (te najlepsze i gwarantujące wysoką stopę zwrotu są już po prostu zajęte) to ich cena jest mocno wygórowana.

Wystarczy spojrzeć na statystyki. Największym zainteresowaniem narciarzy i turystów w ostatnich latach cieszyły się nie duże i przeludnione ośrodki sportów zimowych, a te mniejsze. Wśród tych ostatnich szczególnie rozchwytywane były  Szklarska Poręba, Karpacz w Karkonoszach, Zieleniec w Górach Orlickich, Świeradów Zdrój w Górach Izerskich czy Czarna Góra w Masywie Śnieżka. To właśnie te miejscowości ciągle się rozwijają, mają wiele pomysłów na wykorzystanie swojego potencjału, czym przyciągają wielu inwestorów. Takie miejsca stawiają na własny regularny rozwój, co prowadzi do powstawania wielu nowych atrakcji turystycznych i punktów wypoczynkowych o wysokich standardach – m.in. nowe baseny termalne, sale fitness, spa, parki rozrywki, nowe wyciągi narciarskie czy sale konferencyjne. Nieustannie podnoszą jakość oferowanego wypoczynku, o czym „prestiżowym” miejscowościom bardzo często niestety zdarza się zapominać.  Wspomniany potencjał widzą także władze gminne, które nie blokują zamierzeń inwestorskich, wręcz wchodzą z przedsiębiorcami w ścisłą współpracę – doskonale wiedzą, jak nowe inwestycje korzystnie wpływają na rozwój ekonomiczny i gospodarczy okolicy.

Nieustanie rozwijający się rynek nieruchomości górskich co rusz udowadnia, że posiadanie własnej nieruchomości w tak atrakcyjnych okolicach nie jest jedynie luksusem dla wybranych. Warto przyglądać się mniejszym miejscowościom, które zagwarantują zarówno niezakłócony wypoczynek z dala od zgiełku ludzkiego i blisko natury, jak również dostępność atrakcji na wyciągnięcie ręki. Idealna działka to taka, która wyjdzie naprzeciw naszym oczekiwaniom.

Bartosz Antos
    Wiceprezes Saveinvest