Górskie atrakcje to nie tylko narty….

Wypoczynek w górskich okolicach kojarzy nam się głównie z narciarskim szaleństwem na stokach. Warto mieć też na uwadze, że wizyta w górach to również wspaniała okazja, by skorzystać z wielu innych turystycznych atrakcji. Po miejscach, które powinien odwiedzić każdy wypoczywający w Kotlinie Kłodzkiej oprowadzi Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkiwgorach.pl.

Jeśli sądzimy, że po narciarskim szaleństwie na stokach (albo po zdobyciu wszystkich okolicznych szczytów) góry pozwolą nam się nudzić – jesteśmy w błędzie! Mnogość atrakcji, jakie oferowane są przez miejscowości górskie, m.in. Ziemię Kłodzką, może przerosnąć nasze oczekiwania, a ich różnorodność powinna trafić w każde gusta. Zaprezentujemy kilka obiektów, które udowodnią, że góry to wspaniałe miejsce do wypoczynku, które dostarczy wrażeń nie tylko w sezonie zimowym!

Zacznijmy zwiedzanie od kopalni złota w Złotym Stoku. Część muzealna odsłoni przed nami historię górnictwa złota – możemy wyprawić się do sztolni „Czarnej”, w której zobaczymy 10-metrowy podziemny wodospad, a także płukanie złota. Dużym zainteresowaniem cieszy się również udostępniony do zwiedzania skarbiec, czy możliwość spotkania z Gnomem, który według lokalnych wierzeń, pilnował bezpieczeństwa kopalni i pracujących w niej górników.

Kolejnym obiektem, którego nie można przegapić, jest twierdza Kłodzko, czyli jeden z największych i najlepiej zachowanych obiektów warownych z przełomu XVII i XVIII wieku. Można pokusić się na nocne zwiedzanie tego obiektu, w trakcie którego odwiedzający mogą doświadczyć wyjątkowego spektaklu świetlno-dźwiękowego z udziałem aktorów. Istnieje także możliwość wzięcia udziału w szkoleniu arteryjnym. Twierdza dostępna jest dla turystów wraz z odcinkiem trasy podziemnej wynoszącej około 1 km, a z jej górnej części czeka przepiękny widok na panoramę okolicznych pasm górskich i Kotlinę Kłodzką – informuje Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkiwgorach.pl.

Warto wybrać się także do jednej z najsłynniejszych jaskiń w Polsce, czyli do Jaskini Niedźwiedziej (nazwana w związku ze znalezionymi w niej kośćmi niedźwiedzia jaskiniowego). Ta największa jaskinia w Sudetach, o niezwykłej i niespotykanej szacie naciekowej, liczy blisko 5000 m korytarzy i komór na trzech poziomach.

Przenieśmy się teraz do mieszczącego się w zabytkowym młynie papierniczym muzeum papiernictwa. Ten budynek w stylu barokowym skrywa wiele tajemnic dotyczących historii papiernictwa i drukarstwa. Niezwykle ciekawym ekspozycjom towarzyszą warsztaty czerpania papieru, z których skorzystać może każdy ze zwiedzających.

Teraz obowiązkowy punkt na liście każdego miłośnika górskich wędrówek, czyli Śnieżnicki Park Krajobrazowy. Znajdziemy tam zarówno trasy rekreacyjne, przeznaczone do spokojnych i relaksujących spacerów, jak również odcinki bardziej wymagajcie, które rzucą nam nie lada wyzwanie. Obie jednak dostarczą niezapomnianych, pięknych widoków oraz możliwości obcowania z harmonijną, nieskalaną naturą. Podobnych odczuć dostarczy 22-metrowy Wodospad Wilczki znajdujący się na rzece Wilczka w pobliżu Międzygórza, na terenie rezerwatu przyrody.

Przegląd najciekawszych miejsc zakończymy prawdziwą bajkową scenerią. Nadeszła bowiem pora na propozycję (nie tylko) dla najmłodszych. Ogród Bajek to magiczne miejsce położone na zboczu Iglicznej. Od początku XX wieku ogród gromadził rzadkie okazy roślin ogrodowych i górskich, którym z czasem zaczęło towarzyszyć coraz liczniejsze grono postaci ze znanych bajek i legend. Dziś wspaniałej flory pilnują m.in. Królewna Śnieżka z jej krasnalami, Koziołek Matołek, rozbójnik Rumcajs czy Shrek.

Marta Tomaszewska
    Specjalista ds. Nieruchomości Saveinvest