Działka nad morzem zadba o zdrowie i nas odmłodzi!

Działka nad morzem dostarczy nam nie tylko pięknych widoków – zadba także o nasze zdrowie i samopoczucie! Kilka (zdrowotnych) powodów, dla których warto wypoczywać (lub zamieszkać) nad morzem przedstawi Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Urlop, który oprócz zapewnienia atrakcji i odpoczynku przyczyni się do poprawy stanu naszego zdrowia? Dlaczego nie! Wystarczy obrać „nadmorski kierunek”. O tym, że morze poza piękną opalenizną zadba także o nasze zdrowie i samopoczucie wiedzą wszyscy, ale co tak naprawdę w klimacie nadmorskim wpływa pozytywnie na nasz organizm?

Na początku zajmijmy się orzeźwiającym, nadmorskim powietrzem. To w nim znajdziemy prawdziwą „bombę” niewidocznych, a niezwykle dobroczynnych substancji – bromu, wapnia czy magnezu. Po otrzymaniu takiej suplementacji mineralnej nasz organizm będzie nam naprawdę wdzięczny. Czyste, pozbawione zanieczyszczeń i wolne od pyłków powietrze z pewnością pomoże osobom zmagającym się z alergiami. Jednak najcenniejszym składnikiem, w jaki szczególnie bogate jest nadmorskie powietrze, jest jod. To on przyczynia się m.in. do prawidłowego funkcjonowania pracy tarczycy. Niedoczynność tarczycy to poważne schorzenie – gruczoł ten zajmuje się bowiem produkcją hormonów mających wpływ na wiele funkcji naszego organizmu. Od nich zależy nasz metabolizm, praca układu nerwowego czy mięśniowego. Dlatego tak ważne jest, by zapewnić naszemu organizmowi odpowiedni poziom jodu. Co więcej – jod może zostać dostarczony nie tylko poprzez powietrze. Bogate w niego są ryby, czy owoce morza – te najświeższe można dostać niemal prosto z rybackiego kutra m.in. na przystani rybackiej w Unieściu czy Chłopach. Jod wpływa także pobudzająco – dostarcza nam energii, dbając przy tym także o “stronę wizualną” – m.in. poprawia koloryt skóry, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia stan włosów.

Skoro wiemy, do czego w celach zdrowotnych może posłużyć nam nadmorskie powietrze, skupmy się teraz na wodzie morskiej. Z doświadczenia wiemy, że posiada niemal magiczne właściwości jeśli chodzi o relaks – pozwoli beztrosko się odprężyć i zapomnieć o trudach codzienności. Oprócz tego zadba także o stan naszej skóry! Woda morska ma bowiem działanie kojące i odmładzające, regeneruje, odżywia i oczyszcza naszą skórę. Regularna kąpiel w morzu to najlepsze spa na świecie, które z powodzeniem zastąpi nawet najbardziej ekskluzywne zabiegi kosmetyczne. „Wypoczynek” wodny to także…wspaniały sposób na poprawę kondycji! Mnogość atrakcji nad morzem sprawia, że będziemy mieć sporo ruchu, a pamiętajmy, że woda morska przyspiesza dodatkowo przemianę materii.

Wizyta nad morzem to niepowtarzalna kuracja odmładzająca, relaksująca i uzdrawiająca. Konieczne jest jednak regularne dostarczanie organizmowi wymienionych powyżej dobroczynnych substancji. Dlatego nic tak dobrze nie wpłynie na nasze zdrowie, jak częste wyjazdy nad morze – zapewnia Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkanadmorzem.pl. Tu w pełni działa zasada „im częściej tym lepiej”. Regularne zażywanie kąpieli morskich i oddychanie pełną piersią bogatym w jod powietrzem skutecznie zadba o poprawę stanu naszego zdrowia!

Marta Tomaszewska, Specjalista ds. nieruchomości Saveinvest Sp. z o.o.