Dlaczego warto kupić działkę w górach?

Dlaczego działki zlokalizowane w rejonach górskich od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno inwestorów, jak i osób szukających własnego, zacisznego kąta? Co sprawia, że nieruchomości w górach przynoszą zysk zarówno w zimie, jak i w lecie? Dlaczego posiadanie kawałka ziemi z widokiem na górską panoramę oznacza nieograniczone możliwości jej wykorzystywania? Na wszystkie te pytania odpowie Robert Tomaszewski z portalu www.dzialkiwgorach.pl.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101 poz. 926, z późn. zm.)

Dużym zainteresowaniem, zarówno zamożnych jak i początkujących inwestorów oraz osób szukających własnego kąta pod prywatny domek rekreacyjny, od wielu lat cieszą się działki zlokalizowane w rejonach górskich. Sąsiedztwo wielu atrakcji turystycznych, oferujących możliwości zarówno biernego, jak i czynnego wypoczynku oraz walory widokowe przesądzają o atrakcyjnym charakterze takich nieruchomości, które pomimo zawirowań rynkowych nadal poszczycić się mogą imponującą stopą zwrotu (nieruchomości rolne w ciągu ostatnich 12 lat zyskały na wartości aż 617% ).

Co więcej – inwestycje w nieruchomości górskie to gwarancja zysku nie tylko w sezonie zimowym. Okolice takie przyciągają turystów przez cały rok – zapewnia Robert Tomaszewski z portalu www.dzialkiwgorach.pl. Za przykład niech posłuży nam prężnie rozwijająca się Czarna Góra, która zachęca do odwiedzin także „poza sezonem”. W lecie można udać się na Czarną Górę korzystając z dwóch różnych i malowniczych pieszych szlaków, a na samym szczycie dostępna będzie 14 metrowa wieża widokowa. Co więcej, okolice Czarnej Góry słyną z popularnych tras rowerowych o różnym stopniu trudności. Na pasjonatów kolarstwa zjazdowego czekają 3 specjalnie przygotowane trasy, w tym jedna zaliczana do najtrudniejszych w Polsce (odbywały się na niej mistrzostwa Polski  w downhillu). Pojawiają się także m.in. ekskluzywne strefy spa, baseny, korty tenisowe czy boiska wielofunkcyjne, które sprawdzą się idealnie w lecie. Podobnie będzie w sąsiadującym z Czarną Górą Jaworku. Tam wypoczynek w sezonie letnim również dostarczy niesamowitych wrażeń. Niezwykłą popularnością cieszą się wycieczki konne z przewodnikami oraz ścieżki rowerowe zarówno dla niewprawionych amatorów dwóch kółek, jak i dla pasjonatów oczekujących wymagających tras. Dodatkową atrakcję stanowią widokowe trasy do nordic walkingu lub biegów górskich. Amatorzy mniej aktywnego wypoczynku także znajdą coś dla siebie – zaciszny Zalew Morawa. Parki krajobrazowe, miejsca z walorami uzdrowiskowymi, czy zabytki i ośrodki edukacyjne to tylko kilka spośród oferowanych atrakcji, którymi góry „przyciągają” odwiedzających przez cały rok! Mnogość i różnorodność atrakcji sprawia, że turyści chętnie wypoczywają w górach bez względu na porę roku – wiedzą, że zawsze znajdą tu coś dla siebie.

Zakup działki w górach to decyzja, której nigdy nie pożałujemy. Dlaczego? Powód jest prosty – nieruchomość z widokiem na górską panoramę to nieograniczone możliwości jej wykorzystania! Możemy zdecydować się na postawienie całorocznego domu jednorodzinnego, jak i mniejszego domku służącego nam za miejsce do wypoczynku. Atrakcje turystycznie, walory zdrowotne (czyste górskie powietrze), zabytki, stoki na wyciagnięcie ręki – a to wszystko bez obaw o miejsce noclegowe – wypoczywamy i mieszkamy u siebie, na własnych zasadach! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by naszą górską rezydencję wynajmować, jeśli my akurat z niej nie korzystamy. Jak pokazaliśmy wcześniej góry to całoroczny zysk, a więc nie musimy się martwić o brak zainteresowania. Ulokowanie kapitału w działce w górach z myślą o jej sprzedaży w przyszłości to także niezwykle intratny pomysł na zysk! Wartość działek, szczególnie tych o walorach turystycznych, nieustannie wzrasta, a analitycy rynkowi przekonują, że tendencja ta wcale nie ma zamiaru ulec zmianie!

Działka w górach to nieograniczona radość związana z jej posiadaniem oraz długofalowa inwestycja, która przyniesie namacalne zyski!

Robert Tomaszewski
Prezes Saveinvest