Co warto zwiedzić nad polskim morzem, czyli poszukiwanie nadbałtyckich, turystycznych skarbów

Nasze rodzime wybrzeże to nie tylko piękne plaże i relaksujące morze, ale także świetna okazja, by zapoznać się z fascynującymi zabytkami i innymi atrakcjami turystycznymi. Po nadmorskich, turystycznych skarbach oprowadzi nas Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Dla wielu wczasowiczów urlop nad morzem ma zagwarantować przede wszystkim upragniony wypoczynek – dlatego wybierają oni piękne, czyste plaże, na których oddają się beztroskiemu odpoczynkowi, relaksując się przy rytmicznych falach morza. Jednak nasze wybrzeże to nie tylko okazja do niezakłóconego troskami relaksu. To także niepowtarzalna szansa na zapoznanie się z naszym folklorem, tradycjami i zabytkami.

Wybrzeże Bałtyku to gwarancja, że nigdy nie zaznamy „wakacyjnej nudy” (która szczególnie często doskwiera naszym spragnionym wrażeń pociechom). Jakie zatem turystyczne skarby czekają na odkrycie?

Zacznijmy od prawdziwego króla na zachodniej części wybrzeża, czyli Mielna. Znany najbardziej ze swojej urzekającej, strzeżonej plaży, wokół której znajdziemy mnóstwo punktów gastronomiczno-handlowych (kawiarnie, restauracje czy smażalnie świeżo złowionych ryb) oraz imponującej, biegnącej wzdłuż tej plaży, promenady spacerowej. Dla tych bardziej aktywnych odwiedzających proponowany jest szereg ścieżek rowerowych, wiodących przez Mielno, które wyznaczone są m.in. szklakiem turystycznym przez orzeźwiający i piękny las iglasto-liściasty. Kolejnym skarbem, którego nie powinniśmy przeoczyć jest Park Liniowy. Mnóstwo atrakcji, z różnymi poziomami trudności (cztery dedykowane trasy) pozwoli na świetną zabawę dla każdego, niezależnie od wieku! Następnym obowiązkowym puntem na trasie naszej wędrówki po Mielnie jest, jedyny taki w naszym kraju, Hyde Park. Między 6 lipca a 31 sierpnia każdy posiadający artystyczne zapędy może wystąpić przed turystami – nawet bez zgody władz lokalnych. Ta wspaniała atmosfera wolności, nieskrępowanego niczym humoru i rozrywki na długo wprawi w znakomity nastrój – przekonuje Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkanadmorzem.pl. Co więcej, Mielno oddalone jest 12 km od Koszalina – gdzie z kolei znajduje się nowoczesny, pokaźnych rozmiarów Aquapark, który zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych poszukiwaczy wodnych wrażeń.

Oddalmy się od Mielna i zawędrujmy na chwilę, wspomnianą już promenadą, do Unieścia, w którym znajduje się słynna przystań rybacka. Można kupić tu ryby „prosto z morza”, przyjrzeć się pracom rybaków na kutrach. Warto porównać także tę przystań z przystanią zlokalizowaną w Chłopach (tylko 6 km od Mielna).

Skoro nasze turystyczne poszukiwania atrakcji zawiodły nas nad Chłopy, warto wspomnieć, że ta miejscowość z kolei zadowoli każdego pasjonata historii i nadmorskiego folkloru. To jedyne miejsce w Polsce wpisane do rejestru zabytków, które zachowało tradycyjny układ rybackiej osady. Spacerując po tej miejscowości możemy podziwiać wiele domów datowanych na XIX wiek, utrzymanych w stylu szachulcowym. Podobne gospodarcze obiekty i chałupy o zbliżonej konstrukcji odnaleźć możemy także w Mielenku, cichej i spokojnej miejscowości sąsiadującej bezpośrednio z Mielnem.

Jak widać turystyczne i rekreacyjne skarby porozrzucane zostały po całym bałtyckim wybrzeżu i tylko czekają na ich odkrycie! Dzięki tak różnorodnym atrakcjom nikt nie będzie się nudził w trakcie wakacyjnego odpoczynku. Wszystkie wymienione tu miejscowości ciągle się rozwijają, co sprawia, że atrakcyjnych punktów urozmaicających wypoczynek wciąż przybywa! To prawdziwy skarb dla wypoczywający, a jeszcze większy dla inwestorów, którzy decydują się na zakup ziemi właśnie w tych okolicach. Dla nich to niepowtarzalna szansa na niezakłócony odpoczynek w dowolnej porze roku oraz szerokie perspektywy inwestycyjne.
    Marta Tomaszewska
    Specjalista ds. Nieruchomości Saveinvest