5 rzeczy, które koniecznie trzeba zobaczyć w Ustce

Ustka to wspaniałe miejsce z niepowtarzalnym, leczniczym klimatem, w którym Polacy bardzo chętnie spędzają swój wolny czas. O miejscach, które warto odwiedzić w trakcie pobytu w Ustce opowie Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Ustka to nie tylko wspaniałe miejsce na wypoczynek, oferujące zadbane plaże z wieloma atrakcjami. To także miasto portowe, które charakteryzuje klimat o właściwościach leczniczych – stąd obecność kilku zakładów lecznictwa uzdrowiskowego oferujących profesjonalne zabiegi terapeutyczne. Nic więc dziwnego, że bardzo wielu zarówno Polaków, jak i zagranicznych turystów, znajduje tu coś dla siebie i właśnie tu decyduje się na spędzenie swojego wolnego czasu.

Dzięki stale rosnącemu zainteresowaniu odwiedzających Ustka „tętni życiem”, oferuje możliwości zarówno wypoczynku jak i wiele atrakcji zapewniających wspaniałą zabawę i atmosferę. Nie powinno więc dziwić nikogo, że na jej popularności zyskują także okoliczne miejscowości, które już cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno wśród wczasowiczów spragnionych spokojnego wypoczynku, jak i inwestorów szukających terenów pod intratne przedsięwzięcia – zapewnia Marta Tomaszewska z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

Co zatem koniecznie musi zobaczyć każdy odwiedzający Ustkę?

1. Kąpieliska i plaże

Ustka słynie przede wszystkim ze swoich dwóch dużych kąpielisk (ponad 700 m), które zachwycają swoją piaszczystą, szeroką plażą i przejrzystością swoich wód – spełniają one rygorystyczne wymogi jakościowe dla wody w kąpielisku Unii Europejskiej. Oznacza to, że odpoczywający mają do dyspozycji czystą wodę, bezpieczną dla ich zdrowia. O ich zdrowie dba dodatkowo nasycone jodem, orzeźwiające, nadmorskie powietrze, które m.in. wpływa na poprawę pracy dróg oddechowych czy reguluje pracę tarczycy.

Oprócz bogatego w jod powietrza Ustka zachęca także swoimi rozległymi lasami sosnowymi i licznymi szlakami turystycznymi, które aż proszą się o aktywne spędzanie wolnego czasu. To miasto mogące poszczycić się niezwykłym klimatem o właściwościach leczniczych, dlatego jako uzdrowisko jest niezwykle cenione wśród licznych odwiedzających.

2. Promenada Nadmorska

Niezwykle popularna jest także powstała już w 1875 r. Promenada Nadmorska. Ten wybudowany wzdłuż plaży deptak spacerowy, ciągnący się od portu wzdłuż wschodniej plaży, dostarcza wspaniałych widoków na spokojne i piękne morze. To także miejsce otoczone wieloma punktami gastronomicznymi, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Na promenadzie znajduje się także muszla koncertowa, gdzie można posłuchać i obejrzeć wykonujących na żywo, różnorodnych artystów. Promenada to miejsce, w którym nikt nie będzie się nudził.

3. Stare Miasto

Ustka gwarantuje nam wypoczynek na plaży i piękne widoki. Dba także o miłośników historii, którzy na pewno zechcą zbadać niemal każdy zakątek Starego Miasta. Nad Ustecką Starówką cały czas pełniony jest nadzór konserwatorki, który dba o możliwe jak najlepszy stan klimatycznych i zabytkowych kamienic, budynków czy domków rybackich w stylu szachulcowym z przełomu XIX i XX w. Ustka w czasach najdawniejszych była przede wszystkim osadą rybacką – stąd, zachowany do chwili obecnej, specyficzny, typowy dla średniowiecznych osad portowych, układ uliczek.

4.Port morski

To historyczne miejsce, bo sięgające aż XIV wieku, to obowiązkowy punkt dla każdego wypoczywającego w Ustce, nie tylko dla amatorów żeglarstwa. Miejsce to nadal obsługuje kutry i statki rybackie oraz turystyczne żaglowce, których prace można obserwować z otaczającego port bulwaru. W porcie znajdziemy wiele klimatycznych miejsc, takich jak tawerny i smażalnie ryb, które wprowadzą nas w niepowtarzalną nadmorską atmosferę.

5. Latarnia Morska

Wpisana do rejestru zabytków, zbudowana z czerwonej cegły, Latarnia Morska z końca XIX w. liczy aż 21,5 m i jest miejscem na tyle imponującym już „z dołu”, że do odwiedzenia jej wnętrza nie trzeba długo zachęcać. Warto także porównać wrażenia z wizyt w latarniach morskich zlokalizowanych w Gąskach oraz w Czołpinie.

Marta Tomaszewska
    Specjalista ds. Nieruchomości Saveinvest