3 rzeczy, których nie wiesz o działkach nad morzem

Jak wybrać działkę nad morzem, która spełni nasze oczekiwania? Na co zwracać uwagę, jeśli nasz grunt przy plaży oprócz rekreacji ma zapewnić nam także źródło zysków? 3 rzeczy, których nie wiesz (a koniecznie powinieneś) o działkach nad morzem przedstawi Robert Tomaszewski z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.

1. Działki nad morzem to nieograniczone możliwości wyboru!

Pierwszy pytaniem, na które powinien odpowiedzieć sobie każdy szukający własnej, wymarzonej działki nad morzem, jest kwestia lokalizacji, która odpowiadać będzie jego indywidualnym potrzebom i oczekiwaniom. Szukamy miejsca bardziej prywatnego, ustronnego, spokojnego, czy może takiego, w którym nie zliczymy turystycznych atrakcji i które nieustanie dostarczać będzie nam różnorodnych rozrywek?

Warto wiedzieć, że w przypadku nadmorskich nieruchomości wcale nie musimy mieć takiego dylematu! Polskie wybrzeże oferuje bowiem zaciszne okolice, w otoczeniu nieskalanej przyrody, z dala od tłumów, które oddalone są od miejsc tętniących życiem o przysłowiowy „rzut beretem”. Warto wspomnieć tu takie miejscowości szczególnie warte uwagi jak: Gąski (oddalone 12 km od Mielna), Chłopy (zaciszna plaża, 5 min. samochodem od Mielna) czy malowniczą Wodnicę (jedynie 5 km od centrum Ustki). Wybór odpowiednej lokalizacji odwdzięczy się nam niezakłóconym relaksem i możliwością takiego wypoczywania, które dla nas będzie satysfakcjonujące. Oprócz relaksu nasz grunt może odwdzięczyć się nam także…niemałym zyskiem!

2. Działka nad morzem to zysk!

Zakup ziemi jest obecnie najbardziej rentowną formą inwestowania i jest polecanym sposobem zabezpieczenia środków z myślą o dostatniej emeryturze. Aż 65,6 proc. Polaków wyraziło przekonanie, że najlepszym zabezpieczeniem finansowym na przyszłość jest posiadanie nieruchomości (źródło: Badanie Homo Homini). Grunty to namacalne dobro, które oprócz poczucia bezpieczeństwa (gwarantowanego przez akt notarialny i księgę wieczystą) odznaczają się imponującym wzrostem na wartości (617% wzrostu w ciągu 12 lat). Wybierajmy nieruchomości o jasnym stanie prawny i zwracajmy szczególną uwagę na ich lokalizację. Tylko odpowiednio wyselekcjonowana ziemia zagwarantuje nam i naszym dzieciom bezpieczeństwo finansowe, poczucie stabilności i niezależności.

3. Grunty nad morzem to prestiż!

Gruntów, szczególnie tych wartościowych, jest bardzo ograniczona ilość. Nie da się ich do produkować, a jak pokazano powyżej są jednym z niewielu sposobów na inwestycje, które nieprzerwanie od wielu lat budzi zaufanie Polaków. Chętnie inwestujemy w grunty, bo wiemy, że w tych niepewnych czasach poczucie stabilności to najlepsze, co możemy zagwarantować sobie i swojej rodzinie – podkreśla Robert Tomaszewski z portalu www.dzialkanadmorzem.pl.
    Powróćmy jeszcze na chwilę do kwestii przeprowadzenia odpowiedniej selekcji – dobru odpowiedniego gruntu dla nas i naszej rodziny. Zwracajmy szczególną uwagę na to, czy dana okolica posiada walory turystyczne, czy mamy do czynienia z lokalizacją o dużym potencjale wzrostu, jak wygląda dostępność mediów i odpowiedniej infrastruktury oraz, co niezwykle istotne, czy interesująca nas nieruchomość ma jasny stan prawny. Eksperci podpowiadają – inwestujmy w atrakcyjne, grunty rolne z dużym potencjałem ich zurbanizowania (przekształcenia i uzbrojenia). Są one dużo tańsze od gruntów pod zabudowę. Sam proces ich przekształcenia wymaga odpowiedniej wiedzy – tu jednak warto oddać sprawę w ręce wykwalifikowanych fachowców, którzy zajmą się za nas każdym jego etapem, każdą formalnością.

Robert Tomaszewski
    Prezes Saveinvest